Home » Nieuws » Stap voor stap op weg naar jouw doel

Stap voor stap op weg naar jouw doel

Om je stresssysteem te laten herstellen is het noodzakelijk om absolute rust te nemen. Daarna kun je weer met hele kleine stapjes opbouwen.

Mijn ervaring is dat een “gezond persoon” 20% van zijn energie gebruikt voor het herstel en 80% over heeft voor de diverse levensgebieden, zoals relaties, hobby’s en werk. Een “ziek persoon” daarentegen heeft 80% van zijn energie nodig voor herstel en houdt maar 20% over. Je hebt dus minder energie tot je beschikking.

Plan en probeer verrassingen te voorkomen

Door een stabiele dag- en weekindeling te maken, kom je minder snel voor verrassingen te staan. Probeer je in te houden als je een goede dag hebt. Geniet dat het op dat moment soepel loopt. Anders heb je de kans dat je de dagen erna een terugslag krijgt.
Neem ruim de tijd voor je activiteiten. Accepteer dat je nu langer nodig hebt. Wat ook kan helpen is om je horloge af te doen. Dan wordt je minder met de tijd geconfronteerd.

Het is niet de ene stap die je beter maakt, maar de optelsom van heel veel kleine stapjes.

Stel korte termijn-doelen en werk daar naartoe. Wat wil je bereiken? Kijk wat je nu kan, stel vanuit daar op waar je over een bepaalde periode wilt staan en welke stappen je gaat zetten.

Maak het concreet en zorg ervoor dat je weet wanneer je het doel wel of niet behaald hebt. Dit doe je door je doelen SMART te formuleren; Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

stappen zetten in whiplash coaching

Vraag steun bij het werken aan jouw doelen

Het klinkt zo simpel, maar het is niet gek als je er tegenop ziet. Weet wel, je hoeft het niet alleen te doen! Sterker nog voor sommige doelen heb je anderen nodig. Bijvoorbeeld als jouw doel is om binnen drie maanden met een vriend een half uur bij te kunnen kletsen. Laat mensen in jouw omgeving die je steunen weten wat je wilt bereiken, waar je nu staat, welke stappen je gaat zetten en wat de ander hierin voor jou kan betekenen.

Geniet van de stappen die je zet

Focus je bij elke stap die je zet op dat moment. Gebruik je zintuigen en geniet van de stap die je aan het zetten bent. Laat je niet afleiden door het grotere doel, dat komt vanzelf.

Pas ervoor op dat je niet te veel of te weinig doelen stelt.
Mijn ervaring is dat 3 doelen ideaal is. Heb je er maar 1, dan kan het een obsessie worden. Bij te veel doelen verlies je het overzicht.

Let er bij het benoemen van je doelen op dat ze betrekking hebben op verschillende levensgebieden. Anders belast je jezelf te specifiek. Dit kan overbelasting en achteruitgang tot gevolg hebben. Bij de verschillende levensgebieden kun je denken aan:

  • Relatie / gezin
  • Familie
  • Woonsituatie
  • Werk (omstandigheden)
  • Financiën
  • Hobby’s
  • Sport
  • (Zelf)ontwikkeling
  • Vrienden / sociale contacten
  • Gezondheid

Wat is jouw volgende doel?

Wil je wel beginnen, maar weet je niet hoe? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ik help je graag om jouw doelen te bereiken.

Open live gesprek
1
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?
Hallo,
Ik help je graag verder bij al je vragen!