Home » Nieuws » Wat is een whiplash?

Wat is een whiplash?

Bij een whiplash heeft het hoofd altijd een heftige beweging gemaakt ten opzichte van de rest van het lichaam. Om nauwkeuriger aan te geven welke beweging het hoofd heeft gemaakt, noemen sommige artsen de whiplash ook wel acceleratieletsel (hoofd voorover geslagen) of deceleratieletsel (hoofd achterover geslagen). Ook de term Cervicaal Acceleratie Letsel (CAL; versnellingsletsel in nek- ruggewervelgebied) wordt gebruikt. Het gevolg hiervan is verrekking van de nekspier.

Officieel spreekt men van WAD, Whiplash Associated Disorder of het whiplashsyndroom. Een syndroom is een ziektebeeld, een verzameling van verschijnselen die vaker in dezelfde combinatie optreedt, en dus als eenheid moet worden opgevat.

WAD is dus de verzamelnaam voor de symptomen die kunnen optreden na een whiplash-beweging. Veel voorkomende symptomen zijn nekpijn, een afgenomen mobiliteit van de nek, hoofdpijn en duizeligheid.

In 1995 is door de Quebec Task Force een theoretische indeling gemaakt van het whiplash trauma:

Graad 0: geen nekklachten, geen lichamelijke afwijkingen (in de zin van neurologische of radiologische verschijnselen)

Graad 1:  klachten van nekpijn, stijfheid en gevoeligheid, zonder lichamelijke afwijkingen

Graad 2:  nekklachten en neuromusculaire afwijkingen

Graad 3: nekklachten en neurologische afwijkingen

Graad 4: nekklachten met fractuur of dislocatie

Bij ongeveer 15-30% van de patiënten met een whiplash treedt een vertraagd herstel op en blijven hinderlijke klachten bestaan, die het functioneren in de sociale omgeving en in de werksituatie belemmeren. De overgrote meerderheid herstelt binnen zes maanden.

Binnen zes maanden heeft 85-95% van de mensen de werkzaamheden weer opgepakt.

Spierspanning

Door de heftige beweging worden diepere spieren in een reflex behoorlijk aangespannen. Wanneer er teveel spierspanning is, beïnvloedt dit de flexibiliteit van het lichaam. De spieren voelen stijver en strammer aan. Deze minder soepele spieren oefenen druk uit op de zenuwen met als resultaat tintelingen, slapende ledematen of een verdoofd gevoel.

Omdat het zenuwstelsel ook de organen aanstuurt, kan dat gevolgen hebben voor de maag, darmen, spijsvertering, blaas en het hart. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen of menstruatieklachten. Langzamerhand functioneert het lichaam niet goed meer en dat heeft zijn weerslag op het mentale en emotionele systeem.
Hoe meer spanning dit oplevert, hoe meer de spieren zullen aanspannen. Het zenuwstelsel wordt opnieuw beïnvloed, het lichaam zal zich wapenen met nog meer spierspanning en op die manier ontstaat een vicieuze cirkel.

Ook is de chronische spierspanning die ontstaat energievretend. Het zorgt ervoor dat je niet meer goed kunt ontspannen, herstellen en slapen.

Achterkant van een dame met rode plek die pijn in nek en schouders symboliseert.

Impact op het centrale zenuwstelsel

De hoofdzenuwbanen lopen vanaf de hersenen via de nek en de wervelkolom tot het stuitje. Door een whiplash kan het centrale zenuwstelsel beschadigd raken. In Duitsland is dit al sinds vele jaren onder de naam ‘Vegetative Dystonie’ bekend, een ontregeling van het autonome zenuwstelsel.

Het autonome zenuwstelsel (autonoom=zelfstandig, onwillekeurig) regelt automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken.

Symptomen kunnen zijn:

* temperatuurveranderingen
* verhoogde of verlaagde zweetafscheiding
* verandering in de kleur van het aangedane lidmaat
* duizeligheid

Gelukkig herstellen de meeste mensen goed van een whiplash. Door de verschillende symptomen lijkt het soms heel complex. Whiplash Coach Weert heeft een unieke aanpak die je weer overzicht geeft. Wil jij hier meer over weten? Neem dan via onderstaande knop contact op.