Home » Nieuws » Wat is een whiplash?

Alles over whiplash: symptomen, gevolgen en herstel

De definitie van whiplash

Bij een whiplash maakt het hoofd een heftige beweging ten opzichte van het lichaam. Sommige artsen noemen het acceleratieletsel (hoofd voorover geslagen) of deceleratieletsel (hoofd achterover geslagen) om de specifieke beweging aan te duiden. Een andere term is Cervicaal Acceleratie Letsel (CAL) wat verwijst naar versnellingsletsel in het nek- en ruggewervelgebied. Dit leidt tot verrekking van de nekspier.

Whiplash Associated Disorder (WAD) is de verzamelnaam voor symptomen na een whiplash-beweging. Veel voorkomende symptomen zijn nekpijn, verminderde nekmobiliteit, hoofdpijn en duizeligheid.

Whiplash Classificatie volgens de Quebec Task Force

In 1995 heeft de Quebec Task Force een classificatie voor whiplash trauma opgesteld:

Graad 0: Geen nekklachten of lichamelijke afwijkingen

Graad 1: Nekpijn, stijfheid en gevoeligheid zonder lichamelijke afwijkingen

Graad 2: Nekklachten en neuromusculaire afwijkingen

Graad 3: Nekklachten en neurologische afwijkingen

Graad 4: Nekklachten met fractuur of dislocatie

Whiplash herstel

Bij ongeveer 15-30% van de patiënten met een whiplash treedt een vertraagd herstel op en blijven hinderlijke klachten bestaan, die het functioneren in de sociale omgeving en op het werk belemmeren. De overgrote meerderheid herstelt echter binnen zes maanden. Binnen zes maanden heeft 85-95% van de mensen de werkzaamheden weer opgepakt.

Achterkant van een dame met rode plek die pijn in nek en schouders symboliseert.

Whiplash gerelateerde klachten

Spierspanning is één van de whiplash symptomen. Door de heftige beweging worden diepere spieren in een reflex behoorlijk aangespannen. Te veel spierspanning beïnvloedt de flexibiliteit van het lichaam, waardoor spieren stijver en strammer aanvoelen. Dit kan leiden tot tintelingen, slapende ledematen of een verdoofd gevoel, omdat de spieren druk uitoefenen op de zenuwen. Het zenuwstelsel stuurt echter ook de organen aan, wat gevolgen kan hebben voor de maag, darmen, spijsvertering, blaas en het hart. Zo kunnen er spijsverteringsproblemen of menstruatieklachten ontstaan. Het lichaam functioneert hierdoor niet goed meer en dit heeft zijn weerslag op het mentale en emotionele systeem.

Hoe meer spanning dit oplevert, hoe meer de spieren zullen aanspannen. Het zenuwstelsel wordt opnieuw beïnvloed, het lichaam zal zich wapenen met nog meer spierspanning en op die manier ontstaat een vicieuze cirkel.

De chronische spierspanning die ontstaat is ook nog eens energievretend. Hierdoor kun je niet meer goed ontspannen, herstellen en slapen.

Gevolgen whiplash op het centrale zenuwstelsel

Een whiplash kan ook gevolgen hebben voor het centrale zenuwstelsel. De hoofdzenuwbanen lopen vanaf de hersenen via de nek en de wervelkolom tot het stuitje. Door een whiplash kan het centrale zenuwstelsel beschadigd raken, wat bekend is als ‘Vegetative Dystonie’, een ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt bijna alle onbewuste functies en processen in het lichaam, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk, energieproductie, spijsvertering en stofwisseling. Over dat soort functies hoef je niet na te denken.

Symptomen kunnen zijn:

* temperatuurveranderingen
* verhoogde of verlaagde zweetafscheiding
* obstipatie
* duizeligheid

Whiplash Coach Weert

Ondanks de complexiteit van symptomen, herstellen de meeste mensen goed van een whiplash. Whiplash Coach Weert biedt een unieke aanpak voor overzicht en herstel. Wil je meer weten? Neem contact op via de onderstaande knop. Ik ben er om te helpen in jouw herstelproces en samen te werken aan een positieve verandering in jouw leven.

Open live gesprek
1
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?
Hallo,
Ik help je graag verder bij al je vragen!